Proiectare constructii case

Proiectare constructii case

Documentarea

Este o prima etapa extrem de importanta. In aceasta etapa casa mult visata prinde contur. Va    puteti sfatui cu prietenii,  insa si cu specialistii in domeniu astfel incat sa ajungeti la ceea ce va doriti. Aspectele asupra carora trebuie indreptata atentia sunt urmatoarele:

  • Identificare model casa

In cadrul acestei etape veti alege modelul de casa potrivit, conform gusturilor si preferintelor dumneavoastra. In functie de modelul de casa ales se stabileste si regimul de inaltime: parter, mansard, etc.

  • Alegere tip de structura

Aici se identifica trei situatii si anume: casa cu structura de caramida (fiind si cea mai uitilizata), casa cu structura metalica si casa cu structura din lemn. Aceasta decizie depinde de mai multi factori. Pentru o casa cu locuire permanenta se alege in general o structura metalica sau de caramida, in timp ce pentru o casa de vacanta se opteaza deseori pentru o structura din lemn.

  • Selectia materialelor

In vederea alegerii materialelor potrivite, sfatul nostru este sa va sfatuiti cu specialisti in domeniu (arhitecti, ingineri proiectanti, ingineri executanti).

Proiectarea

  • Cel mai important document pe care trebuie sa-l aveti inainte de priectarea propriu-zisa este Certificatul de Urbanism. Acesta se obtine de la primaria locala unde este amplasat terenul pe care se va construi. Informatiile specificate in acest certificat sunt legate de pozitia viitoarei constructii, regimul de ianltime al acesteia, cota de inaltime de la cornisa, etc.
  • Studiul geotehnic este de asemenea o etapa extrem de importanta. Acesta reprezinta analiza complexa a terenului pe care urmeaza sa construiti si dicteaza dimensionarea corecta a fundatiei viitoarei constructii cat si solutia structurala. Cele mai mari pericole pe care le poate ascunde solul sunt panza freatica de suprafata si posibilitatea declansarii unei alunecari de teren,

Proiectarea efectiva

Odata ajunsi in acest punct, trebuie sa va adresati unui birou de proiectare. Practic in aceasta etapa dorintele dumneavostra sunt transpuse pe hartie cu ajutorul unei echipe formata din architect, inginer structurist si inginer de instalatii. Partea de proiectare se finalizeaza cu planurile de arhitectura, cele de rezistenta, cele de instalatii, toate acestea obtinandu-se in urma unor calcule specializate.

Obtinere avize si autorizatii

O ultima etapa birocratica este obtinerea avizelor si a acordurilor de amplasament cat si Autorizatia de Construire.

Avizele se solicita de catre primarie prin intermediul Certificatului de Urbanism. Sunt extrem de importante, fara acestea fiind interzisa eliberarea Autorizatiei de Construire. Dintre institutiile la care se solicita amintim furnizorii de utilitati (apa, canalizare, gaze, electricitate, etc.). Fara Autorizatia de Construire nu se poate incepe construirea propriu-zisa a casei. Se solicita de la Biroul de Urbanism din cadrul primariei, contra cost (0.5 % din valoarea constructiei).

Executie

Dupa ce ati obtinut toate actele necesare pentru a construi, urmeaza executia, care presupune transpunerea proiectului de construire de pe hartie, in realitate. Totul incepe cu organizarea de santier, urmand a se desfasura in trei etape, denumite popular: „la rosu”, „la gri” sau „la cheie” („la gata”).

  • Etapa „la rosu” → in aceasta etapa se realizeaza urmatoarele: realizarea fundatiei si a elevatiei, urmata de realizarea centurii si turnarea placii; se construieste apoi suprastructura (zidurile, stalpii, cemturile si sarpanta); aceasta etapa se finalizeaza odata cu realizarea sarpantei;
  • Etapa „la gri”→ in acesta etapa se realizeaza complet acoperisul prin montarea invelitorii si realizarea sistemului de termoizolare; de asemenea se completeaza cu efectuarea tamplariei exterioare si realizarea instalatiilor;
  • Etapa „la cheie”→ in aceasta etapa se efectueaza finisajele, atat cele interioare cat si cele exterioare, de asemenea se monteaza si usile de interior; dupa finalizarea acestei faze urmeaza utilarea si mobilarea casei;